Czeskie smakołyki na festiwalach gastronomicznych
Wiosną w Czechach odbywa się wiele imprez gastronomicznych, które gromadzą miłośników trunków oraz czeskiej i międzynarodowej kuchni. Na smakoszy czekają degustacje przysmaków regionalnych, wina i piwa z lokalnych browarów.
2017-04-27, 13:35

Miasto Pardubice we wschodnich Czechach słynie ze znakomitych pierników. 8 maja odbędzie się na dziedzińcu tutejszego pałacu Święto Piernika. Na dorosłych i dzieci czeka barwny jarmark, wystawa pierników, degustacje, a także przedstawienia teatralne, konkursy i zabawy, na przykład odłupywanie pierników z piernikowej chatki czy kurs siadania na łopacie pod nadzorem Baby Jagi!

Miłośników piwa zapraszamy do Pragi 11-27 maja na ósmą edycję Czeskiego Festiwalu Piwnego na terenie praskiego centrum wystawienniczego Výstaviště. Na gości czeka bogata oferta czeskich browarów, najlepszych restauracji i firm cateringowych, rzeźników i piekarzy. Do dyspozycji będzie dziesięć tysięcy miejsc siedzących w wielkim namiocie i 200 osób z obsługi, ubranych w czeskie stroje ludowe. Program urozmaicą wystąpienia muzyczne oraz weekendowe imprezy do samego rana.

Przysmaków przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni spróbujemy podczas imprezy o nazwie Garden Food Festival w Ołomuńcu na środkowych Morawach 13-14 maja. Na wielkim pikniku na smakoszy czekają, oprócz potraw regionalnych, takich jak kiełbasy czy kołacze od lokalnych producentów, także egzotyczne specjały, na przykład dania z owadów. Organizatorzy szykują ciekawy program towarzyszący, między innymi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, wystąpienia muzyczne i pokazy kulinarne na scenie.

Litomyšl, miasto rodzinne słynnego kompozytora czeskiego Bedřicha Smetany, zaprasza 20–21 maja na Festiwal Gastronomiczny Magdaleny Dobromiły Rettigovej. Nawiązuje on do postaci legendarnej kucharki. Spędziła ona w tym mieście ostatnie lata swego życia, była aktywną działaczką społeczną, prowadziła naukę gotowania i prac domowych dla kobiet i dziewcząt, jak również czytania i literatury czeskiej. Restauracje w mieście i okolicy będą oferować specjalne menu według przepisów M. D. Rettigovej. Na gości czekają także konkursy i imprezy kulturalne.

Jedną z największych imprez gastronomicznych w Czechach jest Bosh Fresh Festival, który zagości tradycyjnie w Czeskich Budějovicach (6-7 maja), w Pilznie (20-21 maja), w Libercu (27-28 maja) i w Pardubicach (17-18 czerwca). Na gości czeka kilka scen, na których będą odbywały się workshopy, pokazy kulinarne z udziałem słynnych kucharzy i mnóstwo innych atrakcji. Tegoroczna edycja ukierunkowana będzie na specjały kuchni międzynarodowej, między innymi indyjskiej, wietnamskiej, amerykańskiej, francuskiej i śródziemnomorskiej. Nie zabraknie degustacji piwa i wina czeskiej i zagranicznej produkcji, pochodzących zarówno z dużych, jak i małych, rodzinnych browarów i winnic.

W ostatni majowy weekend (26–28 maja) na smakoszy czeka w Pradze kolejna tradycyjna impreza gastronomiczna – Prague Food Festival. Oprócz degustacji czeskich specjałów oferowanych przez dziesiątki najlepszych restauracji czeskich, ciekawostek gastronomicznych, nie zabraknie także barwnego programu towarzyszącego, między innymi przedstawień artystycznych, konkursów i spotkań z dietetykami. Festiwal odbędzie się w Ogrodzie Królewskim Zamku Praskiego.

kontakt dla mediów:
Czeska Centrala Ruchu Turystycznego - CzechTourism
Al. Róż 16, 00-556 Warszawa
www.czechtourism.com/pl/events

KONTAKT / AUTOR
Adam Bortnowski
redaktor naczelny
Medialord sp. z o.o./Veturo.pl
602236509
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.