Święto tańca i muzyki w międzynarodowej obsadzie!
W czwartek, 25 maja rozpoczyna się XVII Międzynarodowy Festiwalu Piosenki i Tańca „Muszelki Wigier”, jeden z najbardziej popularnych i cenionych festiwali w Europie. Udział w wydarzeniu weźmie blisko 150 zespołów i solistów z Polski i Europy między innymi Litwy, Ukrainy, Rosji oraz Gruzji, w sumie prawie ośmiuset wykonawców w wieku 6-25 lat.
2017-05-23, 12:12

Młodzi artyści powalczą o Złote, Srebrne i Brązowe Muszelki Wigier oraz Grand Prix festiwalu. Ich popisy oceniać będą znakomici jurorzy, uznani w środowisku artystycznym kompozytorzy, wokaliści, tancerze, choreografowie i pedagodzy: Wanda Kwietniewska, Sławomir Wierzcholski, Krystyna Piotrowska, Barbara Słabicka i Ignacy Ołów oraz Sebastian Białobrzeski, Maria Gierasimiuk, Wiesław Dąbrowski i Siergiej Kowaliew. Dyrektorem artystycznym festiwalu jest Aleksander Pałac, muzyk, redaktor muzyczny TVP i ceniony twórca programów muzycznych promujących młode talenty.
XVII edycję festiwalu zainauguruje, w czwartek, 25 maja baśń taneczna „Alicja w Krainie Czarów” w wykonaniu zespołów artystycznych Suwalskiego Ośrodka Kultury w reżyserii Iryny Popowej. Natomiast w piątek w Sali im. Andrzeja Wajdy wystąpi energetyczna i żywiołowa Dance Folk Group ROKVA z Gruzji.

Festiwal uwieńczy uroczysta gala połączona z wręczeniem nagród i prezentacją laureatów, a także koncertem wspomnieniowym, podczas którego młodzi artyści zaprezentują piosenki Adama Kreczmara, Jonasza Kofty i Jacka Janczarskiego. Swój udział w tym wydarzeniu zapowiedziała Ewa Błaszczyk – Janczarska, znakomita aktorka i prezes Fundacji Akogo? Galę Festiwalową poprowadzi Monika Zamachowska, popularna dziennikarka telewizyjna i współautorka cieszących się zainteresowaniem publiczności programów telewizyjnych. Gala zostanie zarejestrowana i wyemitowana na antenie Telewizji Polskiej.

Organizatorem Festiwalu jest Suwalski Ośrodek Kultury oraz Międzynarodowe Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Społecznego.
Patronat honorowy sprawują: Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak, Marszałek Województwa Podlaskiego Jerzy Leszczyński oraz Prezydent Miasta Suwałki Czesław Renkiewicz.
Sponsorzy festiwalu: Stollar Systemy Okienne, Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Suwałkach, Hotel LOFT 1898 ***, Stowarzyszenie Autorów ZAiKS, Stowarzyszenie Artystów Wykonawców Utworów Muzycznych i Słowno-Muzycznych SAWP.
Wydarzeniu patronują : TVP2, TVP ABC, TVP 3 Białystok, Polskie Radio Białystok, Radio 5, Dwutygodnik Suwalski, Telewizja Internetowa Suwalszczyzna oraz portale: Suwałki INFO, Niebywałe Suwałki, Kurier Suwalski, Suwałki 24 i Suwalking.