Dni z ojczystym w Mrągowie
W dniach od 9 do 11 czerwca 2016 roku zapraszamy na "Dni z ojczystym w Mrągowie" - spotkania ze znawcami i miłośnikami mowy polskiej: językoznawcami, dziennikarzami i artystami.
2016-06-04, 10:34

Wydarzenie to stanowi główną część programu edukacyjno-kulturalnego pt. "(Nie)zapomniane słowa" organizowanego od marca tego roku na terenie powiatu mrągowskiego przez Fundację Wojciecha Pszoniaka Kurtyna w Górę. "Dni z ojczystym w Mrągowie" mają być świętem polskiej kultury i języka, świętem słowa. Organizatorzy chcieliby, aby na trwale wpisały się one w kalendarz imprez kulturalnych miasta i były kontynuowane w kolejnych latach. W tegorocznej edycji wezmą udział uznani eksperci językowi, dziennikarze, pisarze i aktorzy, w tym też twórcy związani z Mrągowem i Mazurami.

Naszymi gośćmi są: Sylwia Chutnik, Jadwiga Has, dr Agata Hącia, Katarzyna Enerlich, Jarosław Górski, dr hab. Katarzyna Kłosińska, Filip Łobodziński, Wojciech Malajkat, Marcin Meller, prof. Mariusz Rutkowski, Jacek Wakar, Izabela Winiarska-Górska. Ambasadorem przedsięwzięcia jest Wojciech Pszoniak.

W ciągu trzech dni odbędzie się kilkanaście spotkań - w formie warsztatów, debat i prelekcji, z konkursami i quizami, oraz czytaniem na żywo polskiej literatury. Podczas ostatniego dnia nastąpi ogłoszenie listy laureatów konkursu dla młodzieży "Szukamy zapomnianych słów". Na zakończenie usłyszymy koncert inspirowany muzyką orientalną z kompozycjami Michała Lorenca w wykonaniu zespołu DesOrient.

Spotkania będą miały miejsce w siedzibie: I Liceum Ogólnokształcącego, Centrum Kultury i Turystyki oraz Bibliotece Miejskiej w Mrągowie. Głównym organizatorem wydarzeń jest Fundacja Wojciecha Pszoniaka Kurtyna w Górę. Lokalni współorganizatorzy to instytucje oświaty i kultury z Mrągowa i Olsztyna: I LO im. Obrońców Westerplatte, CKiT, Biblioteka Miejska im. Wacława Gołowicza, Instytut Polonistyki i Logopedii UWM.

Wydarzenie dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury z programu "ojczysty - dodaj do ulubionych". Honorowy patronat objęła Burmistrz Miasta Mrągowo - zarazem mecenas koncertu.

Patroni medialni to: TVP Olsztyn, Radio Zet Gold, "Kurier Mrągowski" i portal mragowo24.info.

WSTĘP NA WSZYSTKIE SPOTKANIA JEST WOLNY.

kontakt:
Natalia Koptas