Każdy dzień majówki to inny motyw przewodni. Zaczynamy Dniem KUKBUK-a i sąsiedzkim śniadaniem na trawie. Zapraszamy uczestników do przyniesienia swoich popisowych dań. Wspólnie wymienimy się przepisami i zagłosujemy na najsmaczniejszą strawę. Na zwycięzcę czekać będzie torba pełna gadżetów od KUKBUK-a.
Dla dużych i małych łasuchów zaplanowaliśmy pokazy gotowania na żywo. Poprowadzi je Kuba Korczak - pasjonat i poszukiwacz smaków, wieloletni działacz Slow Food Polska, szef kuchni. Zadba on o podniebienia gości przygotowując: klopsiki jagnięco-wołowe z orzechami włoskimi prażonymi z dodatkiem miodu i chilli, zielone szparagi z salsą krewetkową oraz okruchami w palonym maśle, a także szaszłyki jagnięce z sosem tzatziki z kozim serem i miętą.
Na warsztaty kosmetyki naturalnej zapraszamy panie, które marzą o ukręceniu swojego własnego, wymarzonego kremu. Część teoretyczną i praktyczną poprowadzi Monika Burakowska – miłośniczka wszystkiego, co zielone i naturalne.
Razem z Kornelią Pieniak z pracowni florystycznej Wonna Nova będziemy wyplatać wiosenne wianki. Jest to to doskonała propozycja zarówno dla młodszych, jak i nieco starszych miłośników kwiecia i prac manualnych.
Warsztaty fotograficzne, których partnerem technologicznym jest Olympus będą doskonałą okazją do poznania patentów na robienie apetycznych zdjęć. Zajęcia poprowadzi blogerka – Magda Klimczak (daretocook.pl).
Miłośnicy regionalnych produktów i wyjątkowego lubuskiego wina będą mogli odwiedzić jarmark. Przez cały dzień będzie również działać wypożyczalnia KUKBUK-a z grami, kocami, leżakami oraz archiwalnymi numerami magazynów.
Majówka w Lubuskim Centrum Winiarstwa potrwa do wtorku (3 maja) włącznie. W kolejne dni na gości czekają równie ciekawe zabawy, m.in. nauka tańców ludowych, wypiekanie prawdziwego chleba, sportowe rywalizacje na świeżym powietrzu, koncerty i zwiedzanie winiarni.
Lubuskie Centrum Winiarstwa to jedyne w Polsce „żywe” muzeum wina powołane stworzone w celu budowania tożsamości regionalnej, integracji środowisk winiarskich oraz rekultywacji tradycji związanych z uprawą winorośli i produkcją wina na terenie Ziemi Lubuskiej. Centrum Winiarstwa spełnia funkcje: reprezentacyjną, turystyczną, rekreacyjną i muzealną. Ponadto stanowić ma bazę naukowo-dydaktyczną umożliwiającą kształcenie studentów na kierunku winiarskim oraz ośrodek doradztwa dla winiarzy. Więcej informacji na stronie: www.centrumwiniarstwa.pl.
Magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK to nowoczesne połączenie wysokiej jakości autorskich sesji fotograficznych z ciekawymi artykułami o tematyce okołokulinarnej, dotyczącymi takich zagadnień jak antropologia jedzenia, kultura, sztuka, dizajn. To książka-album o wartości kolekcjonerskiej. Zawiera wiele niebanalnych przepisów wnikliwie przetestowanych przez redakcję, pochodzących od współpracujących z magazynem profesjonalnych kucharzy i blogerów. KUKBUK jest dostępny
w ponad 800 punktach sprzedaży w całej Polsce. Dystrybucja odbywa się poprzez wysyłkę bezpośrednią oraz sprzedaż w salonach prasowych: Empik, Inmedio, Relay, Kolporter i Ruch, a także w sklepach dizajnerskich, restauracjach, klubach i salonach spa. KUKBUK w wersji papierowej wspierany jest przez stronę internetową www.kukbuk.com.pl oraz zintegrowane profile w mediach społecznościowych: www.facebook.com/kukbuk, instagram.com/kukbuk_official.
kontakt dla mediów:
Katarzyna Bujnowska
Specjalista ds. PR
katarzyna.bujnowska@kukbuk.com.pl