Wokół Zakopanego i sztuki Władysława Hasiora
W najbliższą sobotę (16 stycznia) serdecznie zapraszamy do Księgarni | Wystawy, gdzie odbędzie się spotkanie z redaktorkami książki „Konferencja tatrzańska. Wokół Zakopanego i sztuki Władysława Hasiora”, będącej zapisem wykładów zaprezentowanych podczas Konferencji Tatrzańskiej w Muzeum Tatrzańskim im. Dra Tytusa Chałubińskiego w Zakopanem, gdzie w grudniu 2014 roku doszło do spotkania międzynarodowej grupy artystów oraz teoretyków sztuki.
2016-01-14, 08:43

Wydarzeniu towarzyszyć będzie program filmowy prezentujący sylwetkę zakopiańskiego artysty Władysława Hasiora, w ramach którego pokazane zostaną następujące filmy:
- „Sam na sam” –  program telewizyjny z udziałem Władysława Hasiora, Andrzeja Osęki i Hanny Kirchner, 1974, 44’40’’
- „Władysław Hasior”, reż. Grzegorz Dubowski, Anna Micińska, 1968, 36’58’’
Uczestnicy spotkania: Julita Dembowska, Kasia Redzisz, Kola Śliwińska.
Prowadzenie: Kamil Kuitkowski

WŁADYSŁAW HASIOR (1928 Nowy Sącz – 1999 Kraków)
Artysta związany z Podhalem. Autor obrazów, rzeźb, obiektów, pomników, a także scenografii. W latach 1947-1952 uczył się w Państwowym Liceum Technik Plastycznych w Zakopanem pod kierunkiem Antoniego Kenara. Absolwent Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie (dyplom w pracowni Mariana Wnuka). Jako stypendysta Rządu Francuskiego pod koniec lat 50. Studiował w Paryżu u rzeźbiarza Ossipa Zadkine’a. Od 1957 roku wystawiał indywidualnie oraz brał udział w wystawach zbiorowych w kraju i za granicą, m.in. w: Paryżu, Rzymie, Sztokholmie, Oslo, Montevideo, Sao Paulo, Helsinkach, Wiedniu, Wenecji, Kopenhadze, Brukseli, Moskwie. Jego twórczość można osadzić w kontekście współczesnych artyście tendencji artystycznych, takich jak surrealizm, pop art czy land art, ale także rzemiosła i tradycji folklorystycznej. Na prace Hasiora często składały się znalezione, gotowe przedmioty, które artysta kolekcjonował w swoim domu w Zakopanem, mieście, z którym był związany przez większość swojego życia. W latach 80. Otrzymał tam przestrzeń na autorską galerię, w „leżakowni" dawnego Sanatorium Warszawianka. Budynek, który obecnie należy do Muzeum Tatrzańskiego, stał się pracownią artysty, miejscem wystaw, wydarzeń i spotkań o sztuce.

Spotkanie wokół książki wydanej przez Muzeum Tatrzańskie we współpracy ze Stowarzyszeniem Volans
16 stycznia (sobota), godz.  18:00
Księgarnia | Wystawa